دیازپام، دارویی است، متعلق به گروه داروهای بنزودیازپین که برای درمان اضطراب، تشنج و اسپاسم عضلانی تجویز میشود. فراتر از این کاربردهای پزشکی قانونی، دیازپام به دلیل اثرات آرام بخش آن نیز به طور معمول مورد سوء استفاده قرار میگیرد. استفاده نادرست یا سوء استفاده از دیازپام ممکن است شامل مصرف دوزهای بیشتر یا مکرر از مقدار تجویز شده یا استفاده از دیازپام بدون نسخه باشد.
اگر برای شما یا یکی از نزدیکانتان دیازپام تجویز شده است، این راهنما به شما کمک میکند تا با اثرات نامطلوب احتمالی دیازپام آشنا شوید و همچنین به شما نشان میدهد که چگونه به طور موثر از دیازپام سم زدایی کنید و با درمان مداوم وابستگی را حذف کنید.
دیازپام چیست و چگونه اعتیاد آور می شود؟
دیازپام برای درمان اضطراب با ایجاد خوابآلودگی و آرامش عضلات طراحی شده است. این بنزودیازپین با تولید یک انتقال دهنده عصبی به نام GABA (اسید گاما آمینوبوتیریک) در مغز عمل میکند که مناطقی از مغز را که مسئول تنفس، فکر و احساسات هستند، آرام میکند.
با این حال، سوء مصرف مزمن دیازپام باعث تولید بیش از حد GABA میشود که میتواند از نظر روانی بسیار اعتیادآور شود. تلاش برای سم زدایی از والیوم به تنهایی میتواند بسیار خطرناک باشد. اگر دوزهای خود را به درستی مدیریت نکنید یا به طور ناگهانی مصرف والیوم را متوقف کنید، سطح GABA شما به شدت کاهش مییابد.
این تغییر ناگهانی میتواند بدن شما را دچار شوک کند، که میتواند علائم ترک دیازپام شما را بدتر کند. قطع مصرف دیازپام بسته به شدت و طول مدت سوء استفاده، اغلب باعث بروز علائم مختلف جسمی و روانی میشود.
علائم اعتیاد به دیازپام
تشخیص دقیق اعتیاد به دیازپام توسط پزشک با انجام یک ارزیابی اولیه، ارزیابی وجود و شدت علائم تشخیص داده میشود. ارزیابی اولیه ممکن است شامل تاریخچه پزشکی، معاینه فیزیکی وعلائم جسمی و روانی باشد. ارائه اطلاعات دقیق در مورد میزان مصرف دیازپام، دفعات مصرف و مدت زمان بسیار مهم است. اگر نگران این هستید که شما یا یکی از نزدیکانتان اعتیاد به دیازپام داشته باشید، به این علائم رایج توجه کنید:
- افزایش دوزها یا مصرف بیشتر آن
•زندگی بر استفاده، خرید و بازیابی از دیازپام متمرکز است
•زندگی کاری، خانوادگی یا تحصیلی اهمیت کمتری نسبت به دیازپام دارد
•علاقه کمتر به سرگرمیها، فعالیتهای اجتماعی یا علایق
•دیازپام مصرف میشود حتی اگر باعث ایجاد یا بدتر شدن مشکلات سلامتی شود.
•استفاده از دیازپام منجر به موقعیتهای پرخطر میشود.
•در صورت تلاش برای کاهش یا توقف مصرف دیازپام، علائم ترک تجربه میشود.
علائم جسمی اعتیاد به دیازپام
اثرات رفتاری و بصری اعتیاد به دیازپام مشابه اعتیاد به الکل است. کاربر مردمکهای گشاد و تاری دید خواهد داشت. خوابآلودگی، ضعف و گیجیو مشکل در مهارتهای حرکتی نیز شایع است؛ همچنین علائم فیزیکی اعتیاد به دیازپام میتواند شامل موارد زیر باشد:
•هذیان
•سرگیجه
•عصبی بودن
•پارانویا
•پرخاشگری
•الگوی تنفس غیر طبیعی
•سقوط کردن
•از دست دادن حافظه
•عدم تمرکز
علائم روحی اعتیاد به دیازپام
اثرات جسمی، روانی و منفی بر زندگی روزمره ناشی از مصرف دیازپام، علائم هشداردهندهایی است که فرد به دیازپام اعتیاد پیدا کرده است؛ همچنین علائم رفتاری اعتیاد به دیازپام ممکن است شامل موارد زیر باشد:
•درگیر شدن در فعالیتهای غیرقانونی
•سرقت پول یا اشیاء
•به طور فزایندهای رازدار بودن
•کناره گیری از عزیزانشان
هنگامی که فردی اعتیاد به دیازپام داشته باشد و مشغله روانی با این دارو داشته باشد، بدن و ذهن او در صورت تلاش برای ترک یا کاهش آن واکنش نشان میدهد
خطرات مصرف طولانی مدت دیازپام
هنگامی که فردی اعتیاد به دیازپام دارد و به طور منظم دارو مصرف میکند، بدن او تحمل طبیعی نسبت به آن ایجاد میکند، به این معنی که فرد باید بیشتر و بیشتر دیازپام مصرف کند تا اثرات مطلوب را احساس کند. این میتواند فرد را در معرض خطر مصرف بیش از حد قرار دهد.
عوارض جسمی مصرف طولانی مدت دیازپام
استفاده طولانی مدت از دیازپام با آتاکسی مرتبط است. آتاکسی از دست دادن کنترل حرکات بدن است و میتواند منجر به مشکلاتی در تعادل، گفتار و هماهنگی شود. در صورت توقف مصرف دارو، آتاکسی ناشی از دیازپام قابل برگشت است.
عوارض روحی مصرف طولانی مدت دیازپام
دیازپام یک مضعف کننده سیستم عصبی مرکزی است، سیستمی که شامل مغز و نخاع میشود. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد مصرف طولانی مدت دیازپام، ممکن است نحوه عملکرد مغز شما را تغییر دهد.
برخی از مطالعات، ارتباط بین مصرف طولانی مدت دیازپام و کاهش در شناخت را نشان دادهاند. برخلاف سایر عوارض جانبی موقت دیازپام، این آسیب ممکن است حتی پس از قطع مصرف آن نیز ادامه یابد. دیازپام ممکن است به توانایی شما در درک و پردازش اطلاعات آسیب برساند.
سوء مصرف طولانی مدت بنزودیازپین همچنین میتواند منجر به تحمل دارو شود، جایی که ممکن است برای دریافت همان اثرات به دوزهای بالاتر نیاز داشته باشید. عدم مصرف دوزهای بالاتر ممکن است منجر به کاهش اثربخشی دارو شود. ممکن است احساس کنید که اضطراب شما در دراز مدت عود میکند یا حتی بدتر میشود.
روش های ترک دیازپام
دیازپام اغلب به عنوان یک داروی جایگزین برای ساده کردن خروج از سایر بنزوها استفاده میشود. کسانی که از نظر فیزیکی به نوع دیگری از بنزودیازپین وابسته هستند، ممکن است از دیازپام برای جایگزینی آن بنزو استفاده کنند، سپس دوز آن به آرامی کاهش یابد تا به شما امکان تنظیم تدریجی را بدهد. هنگامی که دوز دیازپام به حد معینی رسید، بنزو قطع میشود و شما مرحله خروج را بدون مواجهه با عوارض جانبی جدی مذاکره خواهید کرد.
به طور مشابه، پزشکان ممکن است از یک استراتژی کاهشی برای کسانی که از نظر فیزیکی به دیازپام وابسته هستند، استفاده کنند. این میتواند یک استراتژی موثر برای کاهش علائم ترک باشد
ترک تدریجی دیازپام
قطع مصرف بنزودیازپین معمولاً در دو مرحله آشکار میشود. این مراحل بر اساس شدت و تعداد علائم و همچنین مدت زمان ترک، متمایز میشوند.
اولین مرحله سم زدایی، ترک حاد دیازپام است که از 1 تا 4 روز پس از آخرین استفاده از دارو شروع می شود. دیازپام نیمه عمر حذف متغیری تا 48 ساعت دارد، به این معنی که برخی از افراد ممکن است تا روز سوم یا چهارم سم زدایی دیازپام، هیچ علامت قابل توجهی از ترک را تجربه نکنند. شروع علائم ترک بسته به فراوانی و دامنه مصرف دیازپام، استفاده از سایر مواد اعتیادآور و تفاوتهای منحصر به فرد در ثبات روانی و متابولیسم، متفاوت است. در افرادی که مستعد افسردگی و اضطراب هستند، ممکن است اضطراب بازگشتی ایجاد شود. این شامل بازگشت اضطراب قبل از شروع درمان با دیازپام است.
پس از چهار روز اول قطع حاد دیازپام، یک مرحله قطع عمومی طولانیتر رخ میدهد که معمولاً بین 10 تا 14 روز ادامه مییابد. این دوره با افزایش میل به دیازپام، سردرد، سبکی سر، دورههای حالت تهوع، تب خفیف، لرز، افسردگی و دورههای مداوم اضطراب مشخص میشود. شدت علائم بسیار کمتر از علائم حاد ترک دیازپام خواهد بود.
ترک ناگهانی دیازپام
در حالی که روشهای سمزدایی سریع و فوقسریع، روشهای اصلی برای درمان اعتیاد به مواد افیونی هستند، در درمان وابستگی به بنزودیازپین، کاهش تدریجی معمولاً رویکرد ارجح است.
ترکیبی از داروهای ایمن و استفاده از وسایل پزشکی برای کنترل علائم ترک دیازپام استفاده میشود و روش کاهشی به رفع میل به دارو و رسیدن به ثبات روانی کمک میکند. در مواردی که فرد از بنزودیازپینها همراه با مواد افیونی و سایر مواد روانگردان استفاده میکند، میتوان از سم زدایی سریع برای به حداقل رساندن علائم سم زدایی دیازپام استفاده کرد.
درمان دارویی ترک دیازپام
سایر داروها نیز میتوانند در طول ترک دیازپام موثر باشند، از جمله:
SSRI ها :داروهای ضد افسردگی انتخابی بازدارنده بازجذب سروتونین میتوانند در برخی موارد ترک دیازپام مفید باشند، به ویژه برای رفع اضطراب بازگشت.
ملاتونین :این هورمون میتواند علائم اضطراب را کاهش دهد و ممکن است باعث خواب شود. ملاتونین همچنین ممکن است به رفع تحمل و علائم ترک دیازپام کمک کند.
داروهای ضد تشنج :این داروها در صورت بروز تشنج مفید هستند. به نظر میرسد برخی از انواع داروهای ضد تشنج نیز علائم ترک دیازپام را کاهش میدهند.
باکلوفن : این شل کننده عضلانی میتواند هوس مصرف داروهای مختلف از جمله بنزوهایی مانند دیازپام را کاهش دهد
برای دریافت کمک فوری در مورد سم زدایی و توانبخشی دیازپام، همین امروز با مشاوران ما با شماره 09122300697 تماس بگیرید و مشاوره دریافت کنید.
علائم ترک دیازپام
قطع مصرف دیازپام بسته به شدت و طول مدت سوء استفاده، اغلب باعث بروز علائم مختلف جسمی و روانی میشود. این علائم شامل:
علائم جسمی ترک دیازپام
سم زدایی ناگهانی و مدیریت نشده دیازپام میتواند باعث سندرم ترک پس از حاد (PAWS) شود. در حالی که این یک سناریوی نادر است، موارد شدید سندرم ترک پس از حاد که بدون مراقبت پزشکی انجام میشود، میتواند کشنده باشد. برخی از علائم هشداردهنده فیزیکی که باید در خود و دیگران مراقب آنها باشید عبارتانداز:
• ضربان قلب تند
• حالت تهوع
• سردرد
• بیخوابی
• دردهای شکمی و گرفتگی عضلات
• لرزش و تشنج
• فشار خون بالا
علائم روحی ترک دیازپام
از آنجایی که بدن شما به GABA تولید شده توسط دیازپام وابسته میشود، ترک ناگهانی این ماده میتواند علائم ترک ذهنی ایجاد کند. علائم روانی ترک دیازپام عبارتانداز:
• هوسهای شدید
• تحریک پذیری و نوسانات خلقی
• موارد وحشت زدگی
• اضطراب
• افسردگی
• سردرگمی و پارانویا
• توهمات
پیشگیری از بازگشت به مصرف دیازپام
مرحله نهایی درمان موثر اعتیاد به دیازپام مراقبتهای پس از آن است که به جلوگیری از عود پس از ترک دوره توانبخشی کمک میکند. برخی افراد ممکن است از روشهای ترک اعتیاد در خانه و یا ترک اعتیاد به روش گیاهی، ماساژ درمانی و طب سوزنی استقبال کنند؛ شواهد نشان میدهد که برای اثربخشی بهتر روشهای سم زدایی، تحت راهنمایی پزشک میتوان از این رویکردها استفاده کرد. مجموعه مشاوران ترجمه زندگی در لحظات سخت، به شما کمک میکند و شما را در مسیر درست برای بهبودی مادام العمر نگه دارد.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مجموعه مشاوران ترجمه زندگی و برنامه درمان اعتیاد دیازپام ما، همین امروز با شماره 09122300697 تماس بگیرید. ما در مورد آنچه ارائه میدهیم بیشتر توضیح خواهیم داد و به شما در روند درخواست، کمک خواهیم کرد.
ایجاد سبک زندگی سالم
بهترین راه برای جلوگیری از عود اعتیاد به دیازپام این است که اطمینان حاصل کنید که سبک زندگی سالمی را پیشرو میگیرید و سیستمهای پشتیبانی قوی دارید. این بدان معنی است که خود را با افرادی محاصره کنید که به شما با تشویق فعالیتهای مثبت کمک میکنند، مانند:
• شرکت در جلسات مراقبت پس از درمان
• ورزش منظم
• خوردن وعدههای غذایی متعادل
• داشتن خواب کافی
• اجتناب از عوامل استرسزا و موقعیتهای پرخطر
• هر زمانی که هوس مصرف دیازپام یا لحظات سختی پیش آمد، با شبکه پشتیبانی خود صحبت کنید.
مدیریت استرس و اضطراب
لازم است که برای کاهش و مدیریت استرس خود، خواب کافی و لازم داشته باشید. تعدادی جایگزین خواب سالم برای دیازپام وجود دارد، از جمله مکملهای گیاهی مانند بابونه، ریشه سنبل الطیب و ملاتونین. علاوه بر این، تغییرات سبک زندگی مانند پرهیز از کافئین و تماشای صفحه نمایش در شب، اتخاذ یک برنامه خواب منظم و تمرین تکنیکهای آرامسازی مانند مدیتیشن نیز میتواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند.
کلام آخر
از آنجایی که احتمال بروز واکنشهای شدید در حین ترک وجود دارد، بسیار توصیه میشود که فردی که اعتیاد به دیازپام دارد با حمایت متخصصان سمزدایی کند. سم زدایی با کمک پزشک، تضمین میکند که فرآیند ترک ایمن، کامل و تا حد امکان به آرامی و راحت مدیریت میشود.
در مجموعه ترجمه زندگی از روشهای درمانی برای کمک به شناسایی وابستگی، مقابله با علائم، رسیدگی به محرکهای زمینهای و بهبود اعتماد به نفس استفاده میشود. درمانی که دریافت میکنید، کاملاً متناسب با شما خواهد بود؛ زیرا ما به شما کمک میکنیم تا زندگی خود را در فضایی امن و بدون قضاوت به مسیر خود برگردانید. شما میتوانید برای مشاوره و دریافت راهنمایی به سایت ترجمه زندگی مراجعه کنید؛ همچنین میتوانید برای ارتباط با مشاوران ما با شماره تماس 09122300697 حاصل کنید و راهنمایی دریافت کنید.