09122300547

مطالب پر بازدید

7 روش تضمین شده ترک اعتیاد

7 روش از روش های ترک اعتیاد

بسیاری از معتادان هیچگاه بیماری اعتیاد خود را قبول نمی کنند و همواره آنرا انکار می کنند. این افراد بر این باورند که به مصرف مواد مخدر وابسته نیستند و هرگاه اراده کنند می توانند مصرف را قطع کنند. ترک اعتیاد در این بیماران بسیار دشوار است زیرا اولین گام در ترک اعتیاد پذیرش بیماری و پیدا کردن راهکار برای درمان بیماری است.

دسته دیگری از بیمارانی که در دام اعتیاد گرفتار شده اند کسانی هستند که کاملاً بیماری خود را قبول دارند و به دنبال راهی برای رهایی از این بیماری هستند. برخی از این افراد بارها اقدام به ترک اعتیاد کرده اند و پس از مدتی دوباره به دلایل مختلف به مصرف مواد پرداخته و بیماری آنها عود کرده است. این افراد و خانواده آنها به دنبال روشی قطعی و علمی برای درمان بیماری هستند و سوالی که در ذهن دارند این است که بهترین روش برای ترک اعتیاد چیست؟

انتخاب روش ترک اعتیاد و پیدا کردن یک مرکز ترک اعتیاد معتبر این روزها نیاز به تحقیق دارد، زیرا یکی از دلایل شکست در روند ترک اعتیاد، انتخاب روش درمان اشتباه است.

اصلی ترین دلیل شکست در ترک اعتیاد نادیده گرفتن جنبه روانی این بیماری است.

وقتی یک فرد به مصرف یک یا چند ماده مخدر وابسته می شود علاوه بر وابستگی جسمانی، از نظر روانی نیز به مصرف ماده مخدر وابسته می شود. علاوه بر این وابستگی، اکثر افرادی که به بیماری اعتیاد گرفتار می شوند حداقل به یک یا چند بیماری روانی و اختلال شخصیت دچار هستند و بهترین روش برای ترک اعتیاد روشی است که علاوه بر ترک جسمانی و فیزیکی بیماری، به جنبه های روانی آن توجه داشته و پس از ریشه یابی بیماری ها و دلایل روانی وابستگی به این بیماری، به برطرف کردن و درمان علمی و اصولی آنها بپردازد.

ترک اعتیاد به مجموعه اقداماتی گفته می شود که برای رهایی فیزیکی و روانی فرد از دام اعتیاد به کار گرفته می شود تا فرد معتاد مصرف ماده مخدر را قطع کرده و به زندگی سالم و طبیعی قبل از اعتیاد بازگردد.

در ادامه برخی از روش های پرکاربرد ترک اعتیاد را توضیح می دهیم:

1. رفتار درمانی:
رفتار درمانی در مراکز ترک اعتیاد بیشتر از هر تکنیک و روش دیگری استفاده می شود و می توان گفت که محبوب ترین و رایج ترین تکنیک در بین روش های ترک اعتیاد می باشد. در این روش به بیمار کمک می کنند تا با دلایل بروز اعتیاد و رفتار پرخطر خود آشنا شده و از ابزار و تکنیک های خاص استفاده کنند تا جلوی بروز موقعیت های پر ریسک را گرفته و با آن مقابله کنند.
  • CBT یا رفتار درمانی شناختی: CBT شناخته شده ترین تکنیک در بین روش های ترک اعتیاد در گروه رفتار درمانی است که تلاش پزشکان در این تکنیک روی کاهش مشکلات رفتاری در ارتباط با مصرف مواد مخدر است که در آن فرد را در موقعیت خطرناک قرار داده و از استراتژی های مقابله مثل خود کنترلی و غیره استفاده می کنند تا روش های مقابله را به بیمار آموزش دهند تا در صورت دریافت تحریکات بیرونی مبنی بر مصرف دوباره مواد مخدر، احتمال اعتیاد مجدد به شدت کاهش پیدا کند. این شیوه از جمله روش های ترک اعتیاد مؤثر برای اعتیاد به الکل، ماری جوانا، کوکائین، متامفتامین (مت آمفتامین) و نیکوتین است.
  • مدل ماتریکسی یا Matrix Model: از روش های ترک اعتیاد و درمانی بسیار مؤثر که بستری را از لحاظ ذهنی و روانی و حتی منطقی برای بیمار ایجاد می کند تا به سمت مصرف دوباره مواد اعتیادآور نرود. معمولا کسانی که به متامفتامین یا کوکائین اعتیاد داشته باشند، این شیوه درمانی برای آنها بسیار مفید است. در کنار این روش از خانواده درمانی، آموزش و شرکت در گروه های حمایتی نیز استفاده می شود تا با بیمار رابطه عمیق و مثبت شکل بگیرد و به ارزش خوبی در خود دست پیدا کند.
2. درمان انگیزشی یا Motivational Therapy:
یکی دیگر از روش های ترک اعتیاد که در کلینیک ترک اعتیاد استفاده بسیار گسترده ای دارد و پس از رفتار درمانی در جایگاه دوم است، تکنیک درمانی و ترک به شیوه انگیزشی است. در این شیوه هدف این است که بیمار عامل انگیزشی درونی خود را پیدا کند و براساس آن درمان شروع شده یا ادامه پیدا کند. در این شیوه، ترس و تردید بیمار برای شرکت در جلسات درمانی کاهش پیدا می کند تا مصرف مواد مخدر را قطع کند و بیمار ترغیب به تغییر رویه رفتاری و زندگی خود شود. این نوع شیوه درمانی برای اعتیاد به الکل، ماری جوانا و نیکوتین بسیار مناسب است.
3. مشاوره و خانواده درمانی (Family Counseling and Therapies):
یکی از بهترین روش های ترک اعتیاد برای بیماران مشاوره و خانواده درمانی است چون یکی از دلایل شروع اعتیاد از خانواده منشأ می گیرد که به شکل های مختلف است. در این مدل از ترک اعتیاد با اعضای خانواده فردی که در حال ترک اعتیاد است صحبت می شود تا با دلایل شروع اعتیاد آشنا شوند، چطور فاکتورهای ریسک ابتلای مجدد به اعتیاد را کاهش دهند و چطور عشق و علاقه و حمایت خود را به شکلی صحیح و مؤثر نشان دهند.
معمولا مواقعی که بخاطر اعتیاد فرد دیگر خانواده، اعتیاد فرد اصلی شروع شده بسیار مؤثر است تا یاد بگیرند چطور رفتار و عادات منفی آنها روی بقیه نیز اثر می گذارد. این شیوه درمانی و روش ترک اعتیاد شامل خانواده درمانی رفتاری، خانواده درمانی چند سیستمی، خانواده درمانی چند بُعدی، خانواده درمانی راهبردی کوتاه مدت، خانواده درمانی عملکردی و غیره می شود.
4. روش درمانی 12 مرحله ای:
 یکی از روش های ترک اعتیاد و بسیار پرکاربرد و مؤثر برای کسانی است که اعتیاد به الکل، اعتیاد به غذا، اعتیاد به شرط بندی، اعتیاد به رابطه جنسی، اعتیاد به نیکوتین و اعتیاد به خوشگذرانی دارند. در این شیوه از گروه درمانی استفاده می شود که هر کدام اعتیاد متفاوتی داشته و از آنها خواسته می شود تا طبق 12 اصل عمل کنند تا به تدریج اثربخشی این روش را مشاهده کنند. البته در کنار این تکنیک، از سایر روش های ترک اعتیاد مثل سم زدایی و غیره نیز برای هر فرد به شکل مجزا استفاده می شود.
5. شیوه درمانی بستری:
بستری در کلینیک ترک اعتیاد برای افرادی استفاده می شود که اعتیاد شدیدی داشته و باید در مرکز ترک اعتیاد بستری باشند تا به دور از محل کار، مدرسه، دانشگاه، خانواده و دوستان یا هر عامل تحریکی دیگری قرار گیرند مخصوصا اگر علت شروع اعتیاد هم هستند. این روش ممکن است بین چند روز تا چند ماه طول بکشد.
6. شیوه درمانی نیمه بستری:
این نوع روش های ترک اعتیاد برای کسانی استفاده می شود که حالت نیمه خفیف از اعتیاد را داشته و تمایل دارند در کنار پیگیری درمان، در منزل نیز حضور داشته باشند یا به محیط کار بروند. در این حالت، پروسه درمانی نیاز به حضور 7 تا 8 ساعت در روز بیمار دارد.
7. شیوه های دارویی:
از روش هایی که برای جلوگیری از اعتیاد مجدد افراد استفاده می شود یا حتی در کنار سایر روش های علمی در حین ترک تجویز می شود، روش درمانی مبتنی بر دارو بوده و برای هر نوع اعتیاد متفاوت است. مثلا برای اعتیاد به مورفین و هروئین از داروهایی مثل متادون، بوپرِنورفین و نالترِکسون استفاده می کنند. البته نالترکسون و نالوکسان پس از سم زدایی فوق سریع باید مصرف گردند.
در برخی موارد برای ترک اعتیاد از دارو هایی که اثرات شبیه مواد افیونی دارند، استفاده می شود. شایع ترین داروهای ترک اعتیاد متادون و قرص ب2 هستند که هردوی این دارو ها به خودی خود اعتیادآور بوده و به هیچ عنوان نباید بدون تجویز پزشک مصرف شوند. درمان های دارویی تنها در صورتی که تحت نظر پزشک و در کنار روش‌ های روان درمانی استفاده شود می تواند مفید باشد.

بهترین روش های ترک اعتیاد کدامند؟

علاوه بر اینکه روش تدریجی و کنار گذاشتن آهسته مواد مخدر یکی از اصولی ترین روش هاست اما معمولا به تنهایی جواب نمی دهد. درواقع می توان گفت که بهترین انتخاب، این است که همه روش ها در کنار هم و تحت نظر کلینیک های تخصصی ترک اعتیاد به کار گرفته شوند. فرقی ندارد که ترک الکل است یا ترک مواد مخدر سنگین مثل هروئین، مهم این است که باید در کنار تمامی روش ها حتما از گزینه روان درمانی و جلسات مشاوره گروهی برای ترک اعتیاد استفاده شود. این کار انگیزه فرد بیمار را بالا برده و می تواند به اثر گذاری فرآیند ترک اعتیاد کمک کند.

در پایان

برای درمان اعتیاد به نیکوتین از داروهایی به نام بوپروپیون و وارِنیکلین استفاده می گردد که بدون تجویز نیز به فروش می رسند و به فرم آدامس، قرص مکیدنی و غیره نیز قابل مصرف هستند. برای درمان اعتیاد به الکل از داروهایی مثل توپیرامات، نالترکسون، آکامپروسات و دی سولفیرام استفاده می شوند. حتی بسته به وضعیت بیمار برای کاهش علائم ترک مواد مخدر یا هر نوع اعتیاد دیگری از داروهای مختلف استفاده می شود.

تمامی روش های ترک اعتیاد که در این مطلب گفته شد تنها جهت اطلاع متقاضیان نیستند بلکه تمامی این خدمات و روش های درمانی استفاده می شوند تا با بکارگیری بهترین تکنیک های تأیید شده علمی بیماران بتوانند بهترین و سریع ترین نتیجه ممکن را بگیرند. در کنار این موارد باید دقت داشت که کلینیک ترک اعتیاد تنها عامل مؤثر نیست بلکه بیماران نیز باید همکاری لازم را در مرکز و خارج از آن داشته باشند و حتی خانواده ها نیز نقش بسیار مهمی ایفا می کنند که در طی جلسات مشاوره ای و خانواده درمانی، مسائل مختلف کاملا بیان می گردند.

پروسه درمان و ترک اعتیاد بسته به وضعیت داخلی و محیطی بیمار، نوع ماده مخدر، میزان و طول مدت مصرف و سایر عوامل متغیر است و ممکن است بین چند روز تا چندین ماه زمان نیاز داشته باشند تا نتایج مطلوب را مشاهده کنند.

پس از اتمام ترک اعتیاد، فرد در مرحله بسیار حساسی است که دوباره به سمت مصرف مواد مخدر کشیده نشود و به همین دلیل جلسات، مصاحبه ها و مشاوره های درمانی نیز ادامه دارند تا مطمئن شویم فرد کاملا بدون هیچ اشتیاق و انگیزه مجددی روانه اجتماع، خانواده و محیط کار یا حتی دانشگاه شده است.

این مطلب را به دیگران معرفی کنید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *